Ketvirtadienį, gegužės 23 d., Kaune buvo paminėta Ukrainos kovotojų už laisvę ir nepriklausomybę pagerbimo šventė – Didvyrių diena. 

Gegužės 23 d. Ukraina pagerbia visų didvyrių, kurie gynė jos suverenitetą ir nepriklausomybę, o dabar kovoja su Rusijos kariuomene, atminimą. Data Ukrainos didvyriams pasirinkta ne atsitiktinai – 1938 m. gegužės 23 d. buvo nužudytas Ukrainos Tautos Respublikos armijos vadas, karinis ir politinis veikėjas, plk. Jevhenas Konovalecas.

Didvyrių dienos paminėjimas prasidėjo šalia Lietuvos šaulių sąjungos štabo Kaune, kur buvo padėtos gėlės prie Ukrainos Tautos Respublikos armijos vado plk. Jevheno Konovaleco atminimo lentos. 

 „Mūsų dvi tautos nuolat kovojo drauge. Ukrainai šiandien tenka sunkesnė lemtis – tenka kovoti už teisę būti laisviems. Ir mes tokie būsime“ – sakė paminėjime dalyvavęs Nepaprastasis ir įgaliotasis Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Beshta.

Vėliau nemažas būry lietuvių ir čia gyvenančių ukrainiečių bei Lietuvoje sveikstančių Ukrainos karių tylos minute pagerbė žuvusius didvyrius, padėjo gėles Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje prie Nežinomo kareivio kapo.

„Drauge pamąstykime ką mes turime bendro? Palyginkime Gediminaičių stulpus ir Ukrainos herbe esantį trišakį – jie panašūs. Mes daug amžių kovojome kartu ir kai šiandien giedojome mūsų šalių himnus – kūnas pašiurpo. Juos girdint norisi nugalėti visus priešus – iškilmingame minėjime sakė Lietuvos šaulių sąjungos vadas plk. ltn. Linas Idzelis. –  Konovalecas buvo Šaulių narys. Jis padėjo Lietuvai įsigyti ginklų, kurie buvo sėkmingai panaudoti atvaduojant Mažąją Lietuvą. Konovalec nuveikė daug gerų darbų mūsų šaliai. Ne veltui istorinėse nuotraukose jis dažnai stovėdavo šalia Smetonos.“

Valdo Kilpio nuotraukos.

 

0
    0
    Jūsų krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę