Šauliai dalyvavo didžiausiose ir kompleksiškiausiose tarptautinėse kibernetinės gynybos pratybose pasaulyje „Locked Shields 2024“ (liet. „Suremti skydai 2024“). Jau antrus metus iš eilės šauliai yra kviečiami dalyvauti jungtinėje komandoje, kurioje šiais metais dirbo kibernetinio saugumo specialistai iš Lietuvos ir Nyderlandų kariuomenių, specialistai iš Nacionalinio kibernetinio saugumo centro, akademinės bendruomenės ir verslo.

„Bendradarbiavimas kibernetinio saugumo pratybose tarnauja kaip platforma pasitikėjimui kurti ir diplomatiniams santykiams stiprinti demonstruojant įsipareigojimą abipusiam saugumui ir bendradarbiavimui kibernetinėje erdvėje. Išmoktų pamokų ir silpnųjų vietų identifikavimas padeda nukreipti resursus skirtus kibernetinei gynybai teisinga linkme, šalinančia silpniausias grandis“, – sako krašto apsaugos viceministrė Greta Monika Tučkutė.

Kibernetinės gynybos pratybas „Locked Shields“ organizuoja NATO Kibernetinės gynybos kompetencijų centras (angl. NATO Cooperative Cyber Defence Centre, CCDCOE). Šiemet jose iš viso dalyvavo apie 4 000 ekspertų iš daugiau nei 40 šalių, kurie suvienijo jėgas imituojamoje aplinkoje, kad apsaugotų išgalvotos tautos ir šalies infrastruktūrą. Pratybų dalyviai veikė pagal išgalvotą, tačiau realistišką scenarijų – jie turėjo apsaugoti realias kompiuterių sistemas nuo tūkstančių atakų ir priimti taktinius bei strateginius sprendimus kritinėse situacijose.

Šiais metais pratybose geriausiai pasirodė Latvijos ir NATO ekspertų jungtinė komanda, Suomijos ir Lenkijos jungtinė komanda bei Estijos ir Prancūzijos jungtinė komanda.

Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerijos nuotraukos. 

0
    0
    Jūsų krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę