1954 m. kovo 7 d. Čikagoje, JAV, buvo atkurta Lietuvos šaulių sąjunga, tuomet pavadinta LŠS Tremtyje. Nuo 1990-ųjų po šauliška vėliava susibūrę už Atlanto gyvenantys lietuviai veikia kaip LŠSI – LŠS išeivijoje nariai.

Sovietų okupacijos išvakarėse Lietuvos šaulių sąjunga turėjo 62 tūkst. narių. Lietuvą okupavus sovietams, pirmiausia buvo nuginkluoti šauliai, organizacija likviduota. Iki 1941 m. birželio 22 d. įkalinta ir ištremta 80 proc. LŠS padalinių, štabų, tarybų narių.

Po karo iš Lietuvos pasitraukę šauliai bei patriotiškai nusiteikę Amerikos lietuviai 1954 m. kovo 7 d. Čikagoje, JAV, paskelbė apie Lietuvos šaulių sąjungos Tremtyje atkūrimą.

Oganizacijos atkūrėjų branduolį sudarė plk. Mykolas Kalmantas (buvęs LŠS viršininkas), Vaidievutis Andrius Mantautas (Vlado Putvinskio vaikaitis), Sofija Pūtvytė-Mantautienė (V. Putvinskio duktė), Alfas Valatkaitis ir Eugenija Klupšienė. Vėliau įsteigta daugiau Lietuvos šaulių sąjungos padalinių JAV bei Kanadoje.

Šiandien išeivijos šauliai aktyviai dalyvauja daugelyje lietuviškų renginių, palaiko ryšius su JAV lietuvių bendruomene ir kitomis organizacijomis, išlaiko ir puoselėja tautines, pilietines ir patriotines vertybes, skatina stiprinti meilę bei pagarbą savajai kilmei ir kalbai, bendradarbiaujanti su Lietuvos šaulių sąjunga.

Sveikiname brolius ir seses šaulius, kurie ir šiandien tęsia šauliškas tradicijas toli nuo Lietuvos! Tėvynės labui!

0
    0
    Jūsų krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę