Nuo balandžio mėnesio Lietuvos šaulių sąjunga pradeda organizuoti pilietinio pasipriešinimo ir rezistencijos kursus. Instruktoriais būsiantys šauliai šiuo metu rengiami Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje.

„Pilietinio pasipriešinimo ir rezistencijos mokymai karo akademijoje rengiami pirmą kartą. Dauguma dalyvių nėra naujokai nagrinėjamose temose, todėl darbas vyksta sklandžiai, o motyvacija ir noras įgyti žinių didžiulis“ – sakė šaulius mokantis mjr. Alminas Sinevičius.

Lietuvos šaulių sąjungai numatytas vienas iš pagrindinių vaidmenų Krašto apsaugos ministro patvirtintoje „Žinių ir įgūdžių pilietiniam pasipriešinimui stiprinimo programos koncepcijoje“.

Bazinis pilietinio pasipriešinimo kursas (BPPK) yra numatytas kaip privalomas visiems šauliams. Jo metu suteikiamos pagrindinės žinių apie Lietuvos piliečių vaidmenis valstybės gynyboje, pilietinio pasipriešinimo rūšis, pagrindinius pilietinio pasipriešinimo būdus ir veiksmus. Galimybė baigti BPPK sudaroma visiems Lietuvos Respublikos piliečiams.

Pilietinio pasipriešinimo modulis 1 (PPM1) skirtas atsparumui hibridinėms grėsmėms ir praktiniam teorinių neginkluoto pilietinio pasipriešinimo žinių ir įgūdžių pritaikymui stiprinti. Galimybė baigti PPM 1 sudaroma tiems žmonėms, kurie prieš tai yra pabaigę BPPK. Siekiama, kad PPM 1 būtų privalomas Valstybės mobilizacijos operacijų centro, civilinių mobilizacijos institucijų mobilizacijos valdymo grupių nariams, savivaldybių merams, ministerijų ir savivaldybių parengties pareigūnams bei rekomenduotinas LŠS ir nevyriausybinių organizacijų atstovams, atrinktiems jų vadovų sprendimu.

PPM 2 skirtas praktiniams neginkluoto pilietinio pasipriešinimo ir rezistencijos organizavimo gebėjimams stiprinti. Galimybė baigti PPM 2 sudaroma tiems Lietuvos Respublikos piliečiams, kurie prieš tai yra pabaigę PPM 1.

Specializuoti BPPK moduliai skirti žinioms apie neginkluoto pilietinio pasipriešinimo būdus ir veiksmus gilinti tam tikroms Lietuvos piliečių grupėms, priklausomai nuo jų vykdomos profesinės ar visuomeninės veiklos. Specializuoti BPPK moduliai rengiami atsižvelgiant į valstybės gynybos poreikiams reikalingas Lietuvos piliečių kompetencijas, kurios gali būti pasitelkiamos konkrečioms neginkluoto pilietinio pasipriešinimo veikloms įgyvendinti.

0
    0
    Jūsų krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę