Daugiau nei 100 šaulių gelbėtojų iš visos Lietuvos susirinko Kaune, siekdami įvertinti turimus medicininius pajėgumus rinktinėse, kad karinio konflikto ar ekstremaliųjų situacijų metu Šaulių sąjunga gebėtų pasirūpinti ne tik savo nariais, bet ir remti sveikatos priežiūros įstaigas.

„Šaulių sąjungos nariai medikai, mobilizacijos atveju būtų pakviesti atlikti savo pagrindinę pareigą sveikatos įstaigose, todėl turi būti išvystyti alternatyvūs pajėgumai. Mūsų tikslas, kad visų pirma kiekvienas šaulys mokėtų teikti pirmąją pagalbą, kiekviename būryje būtų šaulys paramedikas, o kuopos lygmeniu – atskiras medicinos padalinys“, – sakė vienas iš forumo organizatorių Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių 2-oji rinktinė’s Štabo aptarnavimo kuopos MED būrio vadas Žilvinas Neliubšys.

Kad įgyvendintų ambicingus tikslus, forumo „LŠS medicininių pajėgumų vienetų veiklos planavimas, panaudojimas ir koordinavimas“ dalyviai pabrėžė, jog būtinas aprūpinimas priemonėmis, mokymų centrai bei instruktoriai.

„Medicina nėra viskas, tačiau be jos viskas gali virsti niekuo, – sakė šaulys gelbėtojas Nedas. – Kokia pagalba yra efektyviausia? Kaip padėti ne tik pavieniam nukentėjusiam šauliui, bet ir egzistuojančiomis sveikatos pagalbos grandims, kurios, kaip matome realybę Ukrainoje, yra tiesioginis priešo taikinys. Kokie yra medicinos pagalbos teikimo principai esant ribotiems resursams bei suardytoms tiekimo grandinėm? Šie ir kiti klausimai buvo gvildenami šio pirmojo forumo metu.“

Anot šaulių gelbėtoju, bet kartą metuose rinktinėse turėtų vykti šaulių pirmosios medicinos pagalbos taktinėje aplinkoje žinių atnaujinimo pratybos. Šaulių sąjungos Mokymų ir nekinetinių operacijų centre turi būti organizuojami TCCC (Tactical Combat Casualty Care) kursai.

Tuo tarpu, Lietuvos šaulių sąjungos vado pavaduotojas plk. ltn Gediminas Latvys pabrėžė, kad medikai turi būti įtraukti į Komendantinių ginkluoto pasipriešinimo vienetų struktūras ir treniruotis kartu, gauti atitinkamas užduotis vykstančių karinio rengimo pratybų metu.

„Tokio pobūdžio renginius tęsime Šaulių sąjungos lygmeniu ir ateityje: dronų operatorių, inžinerinės paramos, ryšių ir nekinetinių operacijų specialistams skirti seminarai yra būtini siekiant vystyti šaulių sąjungą ir plėsti šių specialistų kompetencijas bei išplitimo geografiją“ – sakė plk. ltn. G. Latvys.

0
    0
    Jūsų krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę