Tradiciniame pagarbos bėgime „Gyvybės ir mirties keliu 2024″ šiais metais dalyvavo per 7 tūkst. bėgikų, jų  tarpe – aukštai vėliavas keldami ir broliai bei sesės šauliai. Vilniuje prie Antakalnio kapų iš visos Lietuvos susirinko bene pusantro tūkstančio šaulių ir jaunųjų šaulių, o taip pat kadetai iš giminingų organizacijų Latvijoje ir Estijoje.

„Pagarba žuvusiems už mūsų laisvę. Kol galėsiu, tol bėgsiu“, – sakė jau dvidešimtą kartą pagarbos bėgime dalyvaujantis Plk. Prano Saladžiaus šaulių (Utenos apskr.) 9-osios rinktinė šaulys Valdas Juodka.

Šiuo bėgimu pagerbiamos Sausio 13-osios įvykių aukos – žmonės, žuvę 1991-ųjų sausio 13-osios naktį ir mirę nuo sužalojimų, patirtų sovietiniams kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą: Loreta Asanavičiūtė, Virginijus Druskis, Darius Gerbutavičius, Rolandas Jankauskas, Rimantas Juknevičius, Alvydas Kanapinskas, Algimantas Petras Kavoliukas, Vytautas Koncevičius, Vidas Maciulevičius, Titas Masiulis, Stasys Mačiulskas, Alvydas Matulka, Apolinaras Juozas Povilaitis, Ignas Šimulionis, Vytautas Vaitkus.

„Mes ne tik pagerbiame Sausio 13-osios įvykių aukas, bet kartu liudijame istorinę atmintį. Šauliai ir jaunieji šauliai jau ne vienerius metus aktyviai dalyvauja šiame renginyje, į jį kviečia atvykti ir Lietuvos šaulių sąjungai giminingų užsienio organizacijų atstovus. Taip ne tik Lietuvoje prisimename šiuos įvykius, bet plečiame savo istorinę atmintį, savo istorija dalinamės su kitomis šalimis, – sakė Sandra Vasiliauskienė, Lietuvos šaulių sąjungos Pilietinio ugdymo skyriaus vedėja. – Pagarbos bėgimas „Gyvybės ir mirties keliu“ puikus susitelkimo dėl bendro tikslo pavyzdys mūsų jauniesiems šauliams, kurie nėra to meto įvykių liudininkai, tačiau šiame renginyje pajunta ypatingą atmosferą.“

Lietuvos žmones dar kartą suvienijęs pagarbos bėgimas nusidriekė 9 km nuo Antakalnio kapų, kur palaidoti žuvusieji per sausio 13-osios įvykius, iki Televizijos bokšto. Kartu bėgo apie 2,5 tūkst. karių, virš tūkstančio šaulių ir apie 4 tūkst. žmonių – nuo vaikų iki garbaus amžiaus bėgimo veteranų.

„Bėgiojau, ruošiausi ir tikiuosi, kad čia bus gera patirtis, – sakė jaunoji šaulė Greta iš Alfonso Smetonos šaulių (Panevėžio apskr.) 5-osios rinktinės dalyvavusi bėgime. – O man laisvė tai yra vienybė ir galimybė būti savimi.“

Pagarbos bėgimas „Gyvybės ir mirties keliu“ organizuojamas 32 kartą, nuo 1992 metų.

0
    0
    Jūsų krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę