Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje (LKA) prasidėjo visa apimančios gynybos praktiniai mokymai –stalo pratybos – padedantys saugumo ir teisėsaugos institucijoms įsitraukti į šalies gynybą.

„Būtent tokių stalo pratybų metu vis labiau aiškėja Šaulių sąjungos vaidmuo remiant valstybės ir savivaldos institucijas taikos, krizės ir karo metu – tik diskutuojant ir nagrinėjant galimus priešiškų pajėgų veiksmus, o vėliau vykdant treniruotes ir mokymus, galima tikėtis sėkmės“ – sakė stalo pratybose dalyvavęs Lietuvos šaulių sąjungos vado pavaduotojas plk. ltn. Gediminas Latvys.

Tarpžinybinės stalo pratybos orientuotos į neginkluoto (civilinio) komponento integravimą į ginkluotąją gynybą. Jų metu modeliuojamas kariuomenės ir teisėsaugos institucijų bendradarbiavimas pastebėjus invazijos grėsmių ir prasidėjus karui.

Naudojant karo žaidimų metodikas, kuriamas interaktyvus, tikimybėmis grindžiamas scenarijus, pagal kurį kiekvienos institucijos atstovai savo kompetencijos lauke vertina priešo ardomosios veiklos šalyje grėsmės mastą, dinamiką ir numato atsako priemones ir būdus grėsmėms eskaluojantis ar prasidėjus ardomajai veiklai šalyje.

„Tema yra aktuali mūsų valstybei ir sprendžiamas klausimas kompleksiškas. Todėl nei viena institucija šio klausimo neišspręs atskirai. Reikalingas darbas kartu – supratimas vienas kito, pasirengimas ir tolimesnis bendradarbiavimas, kuris padėtų kaip vienai bendruomenei išspręsti dar ir kitus klausimus“, – sveikindamas susirinkusius kalbėjo LKA viršininkas brg. gen. Almantas Leika.

Pasitelkiama Ukrainos patirtis

Lietuvos karo akademijos Saugumo institucijų valdymo mokslo grupės profesorius dr. Alvydas Šakočius, pristatydamas šių metų pratybas, pasidžiaugė galimybe aptarti Lietuvos institucijų bendradarbiavimo modelius pasinaudojant Ukrainos karių ir pareigūnų patirtimi.

Neseniai Akademijos partneriai, Odesos karo akademija, organizavo tarptautinę mokslinę praktinę konferenciją ginkluotųjų pajėgų ir teisėsaugos institucijų bendradarbiavimui karo metu aptarti. Joje nagrinėtų problemų aktualumas paskatino mintį išnaudoti karo sąlygomis išbandytą Odesos karo akademijos ekspertizę grėsmių identifikavimo ir atsakomųjų veiksmų planavimo įgūdžiams stalo pratybose Lietuvos karo akademijoje tobulinti.

Todėl šiame renginyje dalyvavo ir didelę kovinę patirtį turintis ekspertas iš Odesos.

Prof. dr. Alvydo Šakočiaus teigimu, šių metų stalo pratybų metu bus aptariamas ir modeliuojamas institucijų bendradarbiavimas reaguojant į galimus aktyvius priešo veiksmus iš anksto rengiantis ardomajai veiklai invazijos šalyje, t. y. iki prasidedant kariniam konfliktui. Analizuojant agresiją prieš Ukrainą, buvo pastebėta, kad priešo pasirengimas šalies destrukcijai iki ginkluotos invazijos buvo labai aktyvus.

„Šiuo laikotarpiu labai svarbus ginkluotųjų pajėgų, teisėsaugos ir žvalgybos institucijų darbas ranka rankon. Todėl šiemet aptarsime destrukcinio potencialo dislokavimo prevenciją ir likvidavimą iki karo padėties paskelbimo“, – sako prof. dr. A. Šakočius.

Profesorius atkreipia dėmesį, kad Lietuvos karo akademijos stalo pratybos yra unikalios: „Pirmiausia, jos yra „nišinės“ – apima labai specifinę, kariuomenės ir saugumo bei teisėsaugos institucijų bendradarbiavimo, sritį. Antra, jos apima priešo ardomosios veiklos poveikį šalies gyventojams ir infrastruktūrai. Trečia, jose atskirai aptariami veiksmai laikotarpiais, kai galioja skirtingi administraciniai-teisiniai režimai ir dėl to kinta tų pačių bendradarbiaujančių institucijų įgaliojimai.“

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos nuotraukos.

0
    0
    Jūsų krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę