Prieš 150 metų, 1873 spalio 6 d., Rygoje gimė Lietuvos šaulių sąjungos ideologas ir vienas iš įkūrėjų Vladas Putvinskis-Pūtvis.

Bajoras, dvarininkas, visuomenės ir kultūros veikėjas, rašytojas, knygnešys, žuvininkystės pradininkas Lietuvoje, palikęs ryškų pėdsaką savo jaunoje tėvynėje.

Augęs lenkiškoje aplinkoje, apie 1900 m. apsisprendė būti lietuviu, kartu su žmona ėmė mokytis lietuvių kalbos. Savo dvaruose Šilo Pavėžupyje ir Graužikuose įsteigė slaptas pradines mokyklas, apmokėdavo visas išlaidas ir atlyginimus mokytojams. Gabesnius vaikus siuntė mokytis toliau, juos rėmė. Suaugusiems steigė vakarinius kursus.

V. Putvinskis-Pūtvis aktyviai dalyvavo 1905 m. revoliuciniuose įvykiuose, agitavo prieš carą. 1906 m. suimtas ir keletą mėnesių kalėjo. 1914 m. ištremtas į Rusiją, kur išbuvo iki 1917 m. Tremtyje V. Putvinskis ėmė domėtis filosofija, rašė straipsnius filosofijos temomis.

1919 m. su bendraminčiais įkūrė Lietuvos šaulių sąjungą, 1919–1922 m. buvo jos pirmininkas. Sąjungos nariai vadovavosi V. Putvinskio parengtais Sąjungos įstatais ir programa.

Mirė 1929 m. kovo 5 d. Kaune, palaidotas Kelmėje. Paskutiniai jo žodžiai, pasakyti gydytojui Parčevskiui, buvo: „… Daktare! Ne fiziškai sergu, bet sergu dėl to, kad negaliu dirbti tautos idėjos darbo…“

Šiai iškiliai asmenybei atminti ir pagerbti skirti renginiai nuvilnijo per visą Lietuvą.

Kaune, Vytauto Didžio karo muziejuje, vyko diskusija „Priesakai šauliams: gyvenu jais“, o Vilniuje – „Asmens galia: Šaulių sąjungos įkūrėjo Vlado Putvinskio-Pūtvio pavyzdys“.

„Šauliai yra tie žmonės, kurie savo laiką, savo pastangas, savo galimybes skiria pasirengimui valstybės gynybai. Šaulių sąjungą aš vertinu, kaip tą jėgą, kur yra žmonės, esant reikalui, pasiruošę ginti valstybę, mūsų piliečius. Tai yra stipri atrama mūsų kariuomenei. Vienas kitą papildantis elementas“ – diskusijos dalyvius sveikindamas sakė Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Kelmėje pagarbą Lietuvos šaulių sąjungos ideologui ir vienam iš įkūrėjų atidavė Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda, Šaukėnų V. Putvio-Putvinskio gimnazijos jaunieji šauliai. Tauragės kultūros centre vyko koncertas V. Putvinskio-Pūtvio gimimo metinėms paminėti, o Šiaulių „Aušros” muziejus spalio 13 d. kviečia į parodos, skirtos Vlado Putvinskio-Pūtvio 150-osioms gimimo metinėms, atidarymą.

 

0
    0
    Jūsų krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę