Rugpjūčio 26 d., šeštadienį, LR Seime Vilniuje pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) ir Vokietijos ginkluotųjų pajėgų atsargos karininkų asociacijos (VGPAKA).

Šis susitarimas tarp panašią veiklą vykdančių organizacijų tęsia stiprėjančius Lietuvos ir Vokietijos ekonominius, diplomatinius ir karinius santykius. Partnerystė ypač reikšminga atsižvelgiant į išaugusį bendradarbiavimą tarp valstybių stiprinant NATO priešakines pajėgas prie Rytinės Europos sienos.

„Penkerius metus Vokietijoje veikiantis Šaulių sąjungos padalinys jau ir dabar glaudžiai bendradarbiauja su Bundesvero rezervistais. Ši sutartis ne tik formalizuoja santykius tarp mūsų organizacijų, bet ir atveria visiškai naujas galimybes ne tik mūsų šauliams, bet ir vokiečių atsargos karininkams. Labai svarbu, kad jie atvyktų į mūsų pratybas Lietuvoje ir susipažintų su regionu“,  – sakė Lietuvos šaulių sąjungos vadas plk. ltn. Linas Idzelis.

Bendradarbiavimo sutartyje, kurią pasirašė LŠS vadas plk. ltn. Linas Idzelis ir Vokietijos ginkluotųjų pajėgų rezervistų asociacijos prezidentas ats. plk. prof. dr. Patrick‘as Sensburg‘as, numatytas keitimasis informacija, gerąja patirtimi ir bendri mokymai bei pratybos.

„Tai ypatingai geras laikas pasirašyti sutarčiai, nes abi valstybės jaučia didėjančias grėsmes. Taika dabar nebėra duotybė. Reikia nuveikti daug darbų, kad Europa taptų saugesnė ir stabilesnė. Be to mums labai svarbi jūsų saugumo situacijos vertinimo perspektyva” – sakė ats. plk. prof. dr. Patrick‘as Sensburg‘as tuo pačiu pabrėždamas bendrų pratybų svarbą ir norą susipažinti su Lietuva, ypač vertinant Vokietijos planus dėl brigados dislokacijos mūsų šalyje.

LŠS ir VGPAKA taip pat susitarė skatinti ir plėsti narių įsitraukimą į organizacijų veiklą, glaudžiai bendradarbiaujant su Lietuvos ir Vokietijos kariuomenėmis (Bundesveru); dalyvauti bendruose veiklose, seminaruose ir mokymuose; plėtoti mediatorių tarp kariuomenės ir visuomenės vaidmenį; rengti oficialius vizitus vieni pas kitus, įtraukiant aktyvios tarnybos karius; organizuoti bendras karinio rengimo pratybas ir švietimo renginius; remti viena kita dalyvaujant pasaulinės Atsargos karininkų konfederacijos (CIOR – Confédération   Interalliée des  Officiers de Réserve) renginiuose.

***

Apie Vokietijos ginkluotųjų pajėgų atsargos karininkų asociaciją

Savanoriškais pagrindais veikiančių Vokietijos ginkluotųjų pajėgų atsargos karininkų asociacija įkurta 1960 m. Asociacija yra integrali Vokietijos ginkluotųjų pajėgų dalis ir atlieką svarbų vaidmenį užtikrinant šalies saugumą bei gynybą ir įvairių krizių valdymą.

Atsargos kariai, pasitelkdami įgytas specialiąsias karybos ir profesines žinias padeda Vokietijos ginkluotosioms pajėgoms vykdant įvairias užduotis. Pavyzdžiui, 2020 m. VGPAKA nariai buvo pasitelkti siekiant suvaldyti COVID-19 pandemiją.

Šiuo metu VGPAKA vienija apie 115 000 narių.  

0
    0
    Jūsų krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę