Lietuvos šaulių sąjunga kasmet organizuoja daugiau nei 50 įvairių vasaros stovyklų, kuriose vasaroja apie 6 tūkst. jaunuolių nuo 11 iki 18 metų.

Dauguma stovyklų skirtos jauniesiems šauliams, norintiems įgyti pasirengimo lygį žyminčius pakopų skiriamuosius ženklus, mat jaunųjų šaulių rengimas vyksta pagal keturių pakopų ugdymo programą: pirmoji ir antroji pakopos yra labiau įvadinės, trečioji orientuota į lyderių rengimą, o paskutinė ketvirtoji – sudėtingiausia – lyg įvadas žengiant į suaugusių šaulių gretas.

Kitų stovyklų temos įvairuoja edukacinių, pažintinių, sporto, turistinių, orientacinių ar išgyvenimo įgūdžiams ugdyti iki skirtų parašiutininkams, automobilininkams, lyderiams.

Vis dėlto Žemaitijoje vyksta viena unikaliausių – muzikinė-instrumentinė – stovykla, skirta muzikantams.

„Į šią stovyklą kviečiame ne tik jaunuosius šaulius, bet visus grojančius mūsų krašto vaikus. Kadangi tuo pat metu vyksta ir jaunųjų šaulių stovykla, tikimės juos užkrėsti šauliškumo dvasia su viltimi, kad ateityje jie papildys mūsų rinktinės orkestro gretas“, – pasakojo Žemaitijos šaulių (Telšių apskr.) 8-osios rinktinės Neformaliojo švietimo mokytoja Aušra Ruškienė.

Šiemet muzikinėje-instrumentinėje stovykloje vasarojo 40 gabių ir muzikalių vaikų. Jų amžius labai įvairus: tai jau ir jaunųjų šaulių pasižadėjimą davę jaunuoliai, ir mažesni, kuriems ši stovykla pirmoji. Muzikantų, kaip juos švelniai vadina stovyklos vadovai, programa šiek tiek skiriasi nuo kartu stovyklaujančių jaunųjų šaulių, tačiau ir šauliškos veiklos netrūksta.

„Vaikai supažindinami su topografija, išgyvenimu lauko sąlygomis, pirmąją medicinos pagalba, jiems pristatomi karinės taktikos pradmenys, Lietuvos ir Šaulių sąjungos istorija, – vardija A. Ruškienė. – Aišku, stovykloje ir pramogaujame, žaidžiame, sportuojame, maudomės… Kaip ir įprasta vaikų stovyklose.“

Pasak stovyklos vadovės, gabius muzikai vaikus į šauliškas stovyklas atveda jų mokytojai, Žemaitijos šaulių 8-osios rinktinės pučiamųjų orkestro nariai. Ypatingi nuopelnai čia tenka orkestro vadovui ir būrio vadui Linui Senkui.

„Šių dienų jaunimui įskiepyti pilietiškumą ir kitas vertybes įmanoma tik vienu būdu – savo pavyzdžiu“, – sako L. Senkus, vadovaujantis dar dviem orkestrams ir Platelių meno mokyklai.

0
    0
    Jūsų krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę