Dalyvavimas ginkluotuose konfliktuose, saugumo ar sukarintų struktūrų veikloje vis dar neretai asocijuojamas su vyriškumo pradu ar net Machismo kultūra. Nepaisant šių ryškių visuomenės nuotaikų, moterys tokiose veiklose buvo pastebimos ir 20 amžiaus įvykių sūkuryje: partizaninių karų bei kitų rezistencinių įvykių metu. Nors Partizanė istorijos vadovėliuose iškyla gan retai, moteris karininkė, savanorė ar šaulė – vis dažniau girdimos sąvokos visuomenės diskurse. Visuomenės supratimas ir tokio vaidmens priėmimas taip pat kinta, o karas Ukrainoje yra šio pokyčio pavyzdys: moters vaidmuo yra neatsiejama gynybos dalis.
 
Artėjančios Lietuvos kariuomenės dienos proga norime pasidalinti nauja Lietuvos šaulių studentų korporacija „Saja“ iniciatyva – pirmąja laida, skirta aptarti moters vaidmenį valstybės gynyboje.
 
Pašnekovai:
Lietuvos kariuomenės karininkė mjr. Lina Jieznienė;
Korp! Saja sendraugė ir Lietuvos šaulių sąjungos centro valdybos narė Skaidrilė Grigaitė-Mockevičienė;
Humanitarinių mokslų daktaras, istorikas ir buvęs korp! Saja pirmininkas Mindaugas Nefas;
Blue / Yellow organizacijos įkūrėjas bei vadovas Jonas Ohman.
 
Šie skirtingų sričių ekspertai, per skirtingas pilietiškumo, karybos bei savanorystės prizmes padės atsakyti į esminius diskusijos klausimus: kokį vaidmenį valstybės gynyboje atlieka moterys ir ko galime pasimokyti iš jau dabar egzistuojančių pamokų?
Kviečiame klausyti, diskutuoti bei dalintis!
 
0
    0
    Jūsų krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę