Lietuvos šaulių sąjunga, vykdydama vieną iš pagrindinių savo uždavinių – šviesti visuomenę valstybės gynybos, nacionalinio saugumo temomis, – drauge su Vytauto Didžiojo universitetu organizuoja Lietuvos nacionalinio saugumo konferenciją, kuri vyks 2022 m. lapkričio 15 d. Vytauto Didžiojo universiteto rūmuose, Kaune, S. Daukanto g. 28.

Išsamesnė informacija ir registracija į konferenciją: https://www.sauliusajunga.lt/konferencija/

2022 metų vasario 24 naktį Ukrainą įžūliai užpuolė Rusija, šalis agresorė, kuri Ukrainos nelaiko valstybe, o tik teritorija, kurią reikia užgrobti karine jėga. Pirmosioms karo dienomis Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms teko sulaikyti didelių priešo kolonų veržimasi, kovoti su desanto daliniais, kautis ore ir jūroje. 

Ne mažiau svarbu buvo kovoti su priešo diversinėmis grupėmis, organizuoti užnugario apsaugą, svarbių objektų apsaugą, blokpostus ir t.t. Šioms užduotims atlikti buvo mobilizuojami savanoriai, piliečiams buvo dalijami ginklai. Žmonės ėmėsi inciatyvos gaminti Molotovo kokteilius, statė barikadas ir užtvaras, gamino šarvines liemenes, savadarbius periskopus, pranešinėjo apie priešo kariuomenės judėjimą ir t.t. 

Intensyvus karas vyksta jau daugiau nei pusę metų. Matydami Rusijos agresyvią laikyseną ir mūsų atžvilgiu mes turime unikalią galimybę pasisemti patirties iš Ukrainos ir, galbūt, nekartoti klaidų. 

Kaip geriau organizuoti ir išnaudoti visuomenės norą prisidėti prie gynybos? Kokie iššūkiai kyla mobilizuojant visuomenę visuotinei gynybai? Kaip buvo rengiamasi organizuotam pilietiniam pasipriešinimui jeigu teritorija būtų okupuota? Kokios buvo ir yra vykdomos informacinės kampanijos siekiant laiku informuoti visuomenę apie situaciją, evakuacijos maršrutus ir t.t.? Kaip išnaudoti socialinių tinklų galimybes ir pasitelkti visuotinės gynybos uždaviniams vykdyti? 

Trečiosios diskusijos pranešėjai:

Moderatorius: Ieva Karpavičiūtė

Ieva Karpavičiūtė – Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto ir Jono Žemaičio karo akademijos docentė. Jos tyrimai sutelkti į regionines saugumo studijas, užsienio politikos analizę ir tarptautinių santykių teorijas. Ji atliko tyrimą ir paskelbė šias temas: regioninis saugumas, regioninio saugumo ordinai, regioninės galios dinamika, NATO, tarptautinės grėsmės saugumui, gynyba ir atgrasymas, ginklų kontrolė ir Lietuvos užsienio ir saugumo politika. 

Pagrindinis pranešėjas: Andrii Pavlovych Zahorodniuk 

Ukrainos technologijų verslininkas, gynybos ekspertas ir buvęs politikas. Ukrainos gynybos ministras nuo 2019 m. rugpjūčio 29 d. iki 2020 m. kovo 4 d.  
Studijavo teisę Kijevo Taraso Ševčenkos nacionaliniame universitete. Taip pat lankė Warwicko universitetą ir puikiai baigė Oksfordo universitetą.  

Pranešėjas: Robertas Gabulas 

VO „Lietuvos šaulių sąjunga Ukrainoje“ vadas, Ukrainos visuomeninės organizacijos „Ukrainos pramonininkų ir verslininkų lyga“ viceprezidentas, Lietuvos Respublikos garbės konsulas Ukrainoje, Labdaros fondo „Kunigaikščių Ostrogiškių Karūna“ vadovas, Tarptautinio žmogaus teisių komiteto (visuomeninė organizacija) Komisaro Pavaduotojas, II laipsnio  komisaras, UAB „Šiuolaikinės kelių technologijos direktorius. Lietuvos Prezidento 2021 m. apdovanotas „Už nuopelnus Lietuvai “Karininko kryžiaus” ordinu. 

Pranešėjas: Mariia Podybailo 

Nuo 2001 m. buvo Mariupolio valstybinio universiteto Tarptautinių santykių ir užsienio politikos katedros profesorė. 2014 m. tapo savanorių patriotinio judėjimo Mariupolyje viena iš įkūrėjų ir pasipriešinimo Rusijos agresijai judėjimo organizatore. Vadovavo patriotinių pajėgų Naujasis Mariupolis savanorių koordinavimo centrui, kuriame buvo įkurtas teritorinės gynybos prototipas Mariupolio savigyna. Nuo 2015 m. tapo vienu iš Ukrainos teritorinės gynybos kūrimo iniciatorių. Nuo 2017 m. yra Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karininkė. Iki 2021 m. buvo Donecko srities informacinės erdvės stebėsenos ir atsakomųjų priemonių grupės vadove. Šiuo metu yra pagrindinė Ukrainos nacionalinės gynybos universiteto Strateginės komunikacijos centro tyrėja. Veiklos sritis: informacijos saugumas, priešo InfОps ir PsyOps aptikimas ir atsakomųjų priemonių organizavimas; Ukrainos teritorinė gynyba. 

0
    0
    Jūsų krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę