Spalio 15 d. Daugėliškių miške (Ariogalos sen., Raseinių r.) buvo pašventintas atkurtasis Prisikėlimo apygardos štabo bunkeris, įrengtas 1948 m. ir naudotas kaip laikina partizanų susitikimų vieta.
Po iškilmingos eisenos per Ariogalos miestelį grojant orkestrui, bažnyčioje buvo aukojamos už laisvės kovotojus šv. Mišios, po kurių jaunojo šaulio pasižadėjimą davė dvidešimt Kauno apskrities Vytauto Didžiojo 2-osios šaulių rinktinės jaunųjų šaulių – moksleivių ariogališkių.
Prie bunkerio gausiai susirinkę šauliai, vietos gyventojai, kariuomenės atstovai tylos minute pagerbė kovotojų atminimą. Anų dienų įvykių liudininkas, partizanų ryšininkas Kęstutis Bersėnas-Stirniukas papasakojo apie partizanų kasdienybę ir lemtingąją dieną, kai kovojusieji už Lietuvos laisvę buvo sušaudyti. Anot Ariogalos gimnazijos istorijos mokytojo, vieno iš bunkerio atsatymo iniciatorių šaulio Andriaus Bautronio, itin daug žinių apie partizanų buitį suteikė atlikti archeologiniai kasinėjimai.
1950 m. liepos 22 d. partizanų dislokacijos vieta tapo žinoma sovietinėms struktūroms, ir bunkeris buvo likviduotas. Čia žuvo penki partizanai: 1949 m. vasario 16 d. LLKS deklaracijos signataras Leonardas Grigonis-Užpalis, Juozas Tomkus-Gabrys, Aleksas Meškauskas-Elytė, Vytautas Kuzmickas-Sakaliukas ir partizanas, slapyvardžiu Banga. Juozas Zinius-Nemunėlis buvo suimtas gyvas.

0
    0
    Jūsų krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę