Vasario 16-oji – svarbiausia XX a. Lietuvos istorijos data, kurios aktualumas neblėsta ir šiandiena. Ši diena – tai ne tik signatarų pasirašytas Nepriklausomybės aktas ar valstybingumo pradžia. Tai modernios šalies gimimas, raida ir dešimtmečius trukusi kova dėl laisvės.
„Meilės žygis Lietuvai“ – tokiu vardu buvo pavadintas Utenos apskrities šaulių 9-osios rinktinės renginys, skirtas Vasario 16-ajai paminėti. Žygis prasidėjo vienoje iš Nepriklausomybės dienos gimtinių  – signataro Stepono Kairio tėviškėje Anykščių rajone, Užunvėžių kaime. Pasimeldę kaimo bažnytėlėje ir prisiminę S. Kairio nuveiktus darbus daugiau kaip pusšimčio žygeivių kolona patraukė link Kurklių miestelio. Snieguoto kelio nepabūgo rinktinės jaunieji šauliai, šauliai studentai, Vilniaus universiteto studentų korporacijos „RePublica“ atstovai bei Kurklių S. Kairio pagrindinės mokyklos moksleiviai. Kelionės metu aplankyti trys buvę Vytauto apygardos partizanų bunkeriai, prisiminti kovotojai ir jų žygdarbiai. Simboliška, kad dauguma partizanų buvo Vasario 16-osios vaikai ir savo kova gynė demokratišką ir nepriklausomą Vasario 16-osios Lietuvą. Prisimintas ir 1949 m. Vasario 16-osios partizanų deklaracijos signataras, partizanas, šaulys Juozas Šibaila, kuris nepriklausomoje Lietuvoje keletą metų mokytojavo, dalyvavo šauliškoje veikloje, o vėliau partizanavo Kurklių apylinkėse. Taigi žygis sujungė du signatarus ir dvi Vasario 16-ąsias: 1918 m. ir S. Kairį, kuris Lietuvos nepriklausomybę kūrė, bei 1949 m. ir J. Šibailą, kuris nepriklauomybę apgynė.
„Meilės žygis Lietuvai“ parodė, kad nepaisant signatarų tragiško likimo – S. Kairys atskirtas nuo šeimos mirė emigracijoje, o J. Šibaila žuvo kovodamas – ši šventė liko ir liks mūsų tapatybės dalimi.
Kurklių miestelyje prie žygio dalyvių prisijungė daug garbių svečių. Gėles ant paminklo partizanams miestelio kapinėse padėjo LR Seimo nariai Antanas Baura ir Juozas Olekas, Anykščių rajonos savivaldybės meras Sigutis Obelevičius, LŠS vadas Juozas Širvinskas, Utenos rinktinės vadė Asta Tidikienė. Vėliau šventė persikėlė į S. Kairio pagrindinę mokyklą. Čia žygeivių bei miestelio gyventojų laukė tradicinė šauliška košė, šauliškos sporto rungtys. Anykščių S. Dariaus ir S. Girėno 1-osios šaulių kuopos šaulys Vytautas Pratapas LŠS vado apdovanotas Šaulių žvaigždės medaliu. Šventę vainikavo folkloro ansamblio „Kupolė“ koncertas, kurio metu skambėjo autentiškos partizanų dainos.

 

0
    0
    Jūsų krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę